Pedodontie

Podotonlogie

Pedodontia este specialitatea stomatologica ce are in vedere prevenirea si tratarea afectiunilor specifice dentitiei temporare(extractii,fluorizari, sigilari) si a dentitiei permanente la adolescent.

La prima vedere, dintii de lapte pot parea neimportanti, deoarece vor cadea si vor aparea cei permanenti. Dar tocmai din acest motiv trebuie sa fie sanatosi si integri pentru a le asigura sanatatea dintilor permanenti.

Medicii nostri stomatologi sunt pregatiti cu povesti, jocuri si se vor asigura ca mersul la dentist nu va mai fi o amintire dureroasa pentru niciun copil. Ne mandrim cu tratamente stomatologice pentru cei mici fara durere, cu o aparatura magica si instrumente care dau curaj astfel incat copii vor fi mereu cu zambetul pe buze.

La noi in clinica, medicul stomatolog ii va arata si explica copilului cum trebuie sa se spele pe dinti si, impreuna cu parintii vor repeata acasa tehnica unui periaj correct.

Afectiuni dentare frecvente la copii

Afectiunile orale pot aparea atat in cazul adultilor, cat si in cazul celor mici netinand cont de varsta. Atunci cand nu sunt tratate la timp, afectiunile dentare se pot transforma in urgente stomatologice.

Cele mai comune afectiuni dentare la copii sunt: gingivita, abcesul, demineralizarile, caria si inghesuirile dentare.

Gingivita la copii se manifesta prin inflamarea gingiei ca urmare a unei igiene orale necorespunzatoare. Atunci cand nu avem grija de sanatatea orala a celui mic, placa bacteriana si tartrul se depune pe suprafata dintilor si duce in timp la iritarea gingiilor, imflamarea lor, sangerari si, in final, pierderea dintilor. Asadar, daca observati ca cel mic are gingiile rosii, umflate, care sangereaza in timpul periajului sau are o respiratie urat mirositoare care persista, este indicat sa mergeti cu el la un control stomatologic.

Abcesul

Abcesul dentar este o urgenta stomatologica si reprezinta o infectie care evolueaza in apropierea osului maxilar sau mandibular. Acesta este insotit de umflatura locala sau extinsa la nivelul obrazului si de durere. Abcesul dentar are drept cauza acumularea de bacterii si tartru pe suprafata dintiilor si gingiilor. Intr-o astfel de situatie va recomandam vizita urgenta la medicul stomatolog care va indeparta durerea si va curata infectia.

Demineralizarile

Principala cauza a demineralizarilor este reprezentata de lipsa fluorului. Prin urmare, daca in alimentatia copilului nu exista un aport sufficient de fluor, atunci inevitabil dintii se vor demineraliza. Va recomandam ca inca de la aparitia primului dinte, sa mergeti cu cel mic la medicul stomatolog si sa rezolvam in acest caz problema, rapid, prin aplicarea locala a unor geluri cu fluor in cabinet. In cazul in care nu este tratata la timp, situatia se agraveaza si nu mai vorbim despre o simpla demineralizare, aceasta se transforma treptat si sigur in carie.

Caria

Demineralizarile care apar intial sub forma unor pete albe, cretoase, se pot transforma in coloratii maronii, galbui, ca mai apoi sa devina carii dentare destul de avansate ce duc la complicatii foarte mari. Din nefericire, caria dentara reprezinta cea mai frecventa problema stomatologica atat a dintilor de lapte, cat si a celor permanenti.

Dintii se lapte se pot caria foarte usor si pot crea mari probleme, precum infectia, durerea si de aceea trebuie sa ne prezentam in cabinetul stomatologic de la aparitia primului dinte temporar pentru a preveni aparitia cariei dentare. In cazul in care observam deja o pata aparuta pe dintii de lapte este necesar sa ne adresam medicului stomatolog pentru a trata, inainte sa apara durerea.

Inghesuirile dentare

Inghesuirile dentare sunt o problema de ordin estetic, dar cel mai important de ordin functional. Asadar, dintii inghesuiti deregleaza muscatura si favorizeaza aparitia cariilor in locurile unde igienizarea orala nu se poate efectua corespunzator. Inghesuirile dentare pot fi prevenite sau corectate. Cu cat sunt descoperite mai tarziu, cu atat tratamentul este unul mult mai usor si mai confortabil pentru copil. Deci, este recomandat sa nu asteptati pana cand erup toti dintii permanenti pentru a trata corespunzator. Incepand de la varsta de 6 ani putem pune un diagnostic si putem anticipa eventualele probleme care pot sa apara.

Medicii nostri specialisti se vor asigura ca mersul la dentist nu va mai fi o amintire durereoasa pentru nici un copil. Va asteptam in cadrul clinicii noastre cu cele mai avansate tehnologii si servicii de calitate.

Specialistii nostri

Dr. Adelin-Michael

Medic Stomatolog

Programeaza-te