Parodontologie

Paradontologie

Afecţiunile parodontale reprezintă îmbolnăviri de natură infecţioasă a aparatului de susţinere a dintelui, respectiv parodonţiul superficial şi profund, fiind influenţate în declanşare, evoluţie şi tratament de o serie de factori locali şi generali.

S-au realizat studii largi epidemiologice ce au vizat regiuni diferite, privind prevalența si incidența acestor maladii la nivel mondial, astfel la nivel european s-a constatat un nivel sever de afectare în randul adulților intre 35-44 de ani în procent de 5-20%, iar la ce de 65-74 ani, peste 40%.

S-a dovedit relaţia de interdependenţă cu anumite boli sistemice precum diabet, afecţiuni cardiovasculare ,boli cronice inflamatorii.. În acest sens prezența unei boli tinde să o agraveze pe cealaltă, iar tratamentul uneia poate să o amelioreze pe cealaltă.

(Boala parodontală poate crește riscul bolilor cardiace la 19-44%, în funcție de vârstă, iar riscul de mortalitate la diabetic este de 3,2 ori mai mare la pacienți cu forme agresive.)

În acest context tratamentul acestor afecţiuni devine unul complex cu aspect multidisciplinar, în care rolul esenţial îl are medicul stomatolog pentru identificarea afecțiunii și tratarea acesteia, dar si instruirea corespunzătoare a pacientului în efectuarea unei igiene corespunzatoare

Cauzele bolii parodontale o reprezinta agentii patogeni (microorganismele regasite in placa bacteriana), tartrul supragingival si subgingival, edentațiile, trauma ocluzală, obiceiurile vicioase, lucrarile protetice incorect adaptate, boli generale, stres,predispozitia genetica.

Exacerbarea riscului de boala parodontala este strans legata de fumat si de aportul scazut de vit C iar scaderea riscului de boala parodontala este legata de aportul crescut de Ca si vit C. Astfel tratamentele parodontale corect efectuate nu dau rezultate daca nu se efectueaza o analiza a regimului alimentar, pentru descoperirea carentelor nutritionale ce pot rezolva sau ameliora situatia.

Daca se obeservă la nivelul gingiei o modificare de culoare respevtiv din roz pal în roșu sangerand, modificare de volum și prezența sângerării la periaj, acestea sunt primele semne ale bolii parodontale.
Vizita la stomatolog cel putin o dată la 6 luni, ajuta la identificarea si prevenirea cronicizării bolii parodontale cu efort si costuri minime.

Tatamentul de elecție in cazul afectării parodontale il reprezinta detartrajul supragingival si subgingival, periajul profesional, manopera urmată de tratamentul gingiei prin eliminarea factorilor locali iritativi, terapie antimicrobiană locală si sistemică.

Noile tehnologii aparute in domeniul stomatologic au reușit cu succes completeze și să imbunătățească terapiile existente pana la acest moment, Clinica Stomatologica utilizand tehnologia PlasmoGel denumit si “elixirul modern al tinereții” cu multiple beneficii la nivel gingival si osos.

Metoda constă în injectarea în organismul uman a fracţiunilor de sânge cu un conţinut înalt de trombocite, ceea ce permite declanşarea procesului de regenerare celulară. În timpul procedurii, de la pacient se recoltează între 10 ml şi 60 ml de sânge (în funcţie de destinaţie).

Beneficiile PlasmoGel-ului:
⦁ Stimulează fibroblaştii din matricea extracelulară pentru producţia de colagen nou (neocolageneză);
⦁ Accelerează procesul natural de vindecare , prin stimularea mecanismelor naturale de regenerare şi epitelizare;
⦁ Stimulează neovascularizarea – dezvoltarea de noi vase de sânge;
⦁ Stimulează celulele stem pentru regenerarea şi reconstrucţia ţesutului, respectiv refacerea ADN-ului celular;
⦁ Rejuvenează şi revitalizează mucoasele, cu rezultate durabile

Nu există reacţii adverse, nu există riscul de contaminare, nu este respins de organism, este non-toxic, folosind propriul sânge al pacientului, componentele plasmei fiind 100% biocompatibile. În general, sunt recomandate 2-4 şedinţe de tratament, având rezultate durabile.

DUŞURILE ORALE

Utilizarea irigatorului oral permite curatirea orala in anumite zone retentive prezente prin care se indeparteaza resturile alimentare, se reduce numarul agentilor patogeni si produsul lor de metabolism

INLOCUITORII DE SALIVA / SALIVE ARTIFICIALE gel / spray

Se folosesc dupa nevoi;lipsa salivei genereaza mucoase orale uscate, lipsite de comfort, cu probleme de fonatie, masticatie, deglutitie, favorizeaza boala parodontala sau alte afectiuni ale mucoasei orale – in astfel de cazuri se incearca stimularea secretiei salivare local prin mestecare de guma sau se obtine umectarea mucoaselor prin ape sau salive artificiale;

Apele de gura

La pacientii cu xerostomie – evitarea fumatului, consumului de suc de fructe, al celor acidulate, al produselor cu alcool si glicerina, provocand in plus uscarea mucoaselor;

Sunt destinate clatirii cavitatii orale. cele mai multe sunt create pt a rezolva anumite probleme: combaterii placii dentare, cresterii rezistentei structurii dentare, pt ratamentul profilactic curativ

Specialistii nostrii

Dr. Adelin-Michael

Medic Stomatolog
Cosmetic Dentistry

Programeaza-te