Endodontie

Endodontia

Este ramura stomatologiei cu rol în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și a ligamentelor de susținere de la vârful rădăcinii. Tratamentul de canal este necesar în cazul inflamațiilor sau a infecțiilor, care apar ca urmare a unor traumatisme la nivelul dinților, cum ar fi: carii, obturații coronare, fracturi sau fisuri. Netratate, aceste afecțiuni pot provoca dureri grave și pot evolua în abcese.

Tratamentele endodontice, de cele mai multe ori necesare pentru a salva dintele, reprezintă o serie de proceduri terapeutice realizate cu ajutorul unor tehnici, materiale și dispozitive performante, care asigură rata de succes a intervențiilor și constau în îndepărtarea țesutului pulpar în totalitate, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare și obturarea (umplerea) lor cu materiale specifice.

Procedurile endodontice presupun:
• pulpectomii, obturații de canal;
• chirurgie endodontică: chiuretaj periapical, rezecție apicala;
• retratament endodontic;
• apexificare/recalcificare.

Succesul tratării unui dinte din punct de vedere endodontic depinde de 3 factori majori:
1. prepararea canalului radicular:
– poate fi realizată cu sisteme manuale, cu sisteme rotative sau cu cele două combinate;
2. curățarea/irigarea canalului radicular:
– se realizează cu substanțe diferite, in etape, fiecare substanță având rolul ei individual în dezinfecția canalului radicular.
3. obturarea canalului radicular:
– are la baza sigilarea canalului radicular cu ajutorul unei paste și a gutapercii.
– ea poate fi realizată prin metoda clasică sau prin metoda modernă de obturare 3D.

IMPORTANT! După finalizarea tratamentului endodontic și dispariția simptomatologiei dureroase, dintele își pierde toate modalitățile de hidratare și hrănire, devenind foarte fragil și casant, astfel, mai predispus la fracturi. De aceea, pentru ca dintele să devină funcțional și estetic, este necesară o restaurare coronară a dintelui tratat (obturație, coroană de acoperire etc), adesea fiind necesară fixarea unor pivoți de fibră de sticlă sau metalici, în scopul creșterii rezistenței. Tratamentul restaurativ de durată trebuie efectuat în maxim o lună de la finalizarea tratamentului endodontic. În caz contrar există riscul reinfectării canalelor tratate sau fracturării rădăcinii și coroanei, ceea ce poate duce la compromiterea definitivă a dintelui și la extracția sa.

Cât timp rezistă un dinte restaurat?

Dinții tratați și restaurați corect pot rezista o viață, cu îngrijirea adecvată. De asemenea, ei pot reprezenta dinți ancoră sau stâlpi pentru lucrări protetice viitoare (situație apreciată de medicul specialist). La cel mai mic semn de afectare coronară (fractura obturației, a coroanei, apariția unei fisuri, fracturi sau carii dentare) pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru refacerea/înlocuirea acesteia.

O igiena orala bună și controalele dentare de rutină pot preveni evoluția nefavorabilă.

Specialistii nostri

Dr. Adelin-Michael

Medic Stomatolog

Programeaza-te